Patrick Ramont

KUNSTSCHILDER


TERUG


BIOGRAFIE


°1960 – Gent

Selfmade kunstschilder

Een blik in zijn kunstenaarsziel


Drie jaar was Ramont toen zijn ouders naar Oostende verhuisden. Die nabijheid van de zee zou zijn leven en later zijn werk voorgoed bepalen.
De zee, de staketsels, het strand en de duinen werden zijn speelbiotoop. Ravotten, vissen, roekeloos zwemmen tussen Oost- en Weststaketsel vulden de dagen van zijn gelukkige jongensjaren. En tekenen, ook toen al. Die drang om met papier en potlood natuurimpressies vast te leggen, is niet uit Ramonts geheugen te wissen.

In het middelbaar onderwijs kreeg hij les van beeldhouwer Hubert Minnebo. Als leraar plastische opvoeding leerde Minnebo hem vooral ‘kijken’. Een absolute voorwaarde om een kunstschilder te worden.

Met de volle zee werd hij vertrouwd als matroos bij de Belgische Zeemacht. Hij vaarde langs de kusten van Europa, door de Straat van Gibraltar. Nieuwe beelden op het netvlies, nieuwe bronnen van inspiratie. Vooral de Normandische en Bretoense kust zullen hem blijven boeien.
Ramont schildert echter niet zomaar knappe haven- en zeezichten. Zijn doeken laten achter de natuurtaferelen méér vermoeden. Vaak wijzen de weergave van het licht en het kleurenpalet op een vreemde magie achter de werkelijkheid. Ramont is ook gebiologeerd door mysteries uit oeroude tijden. Zijn vuilgroene bemoste strandkeien roepen de megalieten van Stonehenge op of de menhirs uit Bretagne. Zijn lichtpartijen op het canvas zuigen je mee naar een andere dimensie.
Ook de mysterieuze diepten van de submarine wereld hebben Ramont geïnspireerd. In zijn duikersverleden trok hij naar verre exotische plekken om de fauna en de flora deep down te exploreren.

De menselijke figuur is meestal afwezig in Ramonts werk. In zijn visie tast de mens de natuur aan: hij bezoedelt en breekt af. Zijn eigen natuurbeleving is een solitaire ervaring.

Zijn grote meesters zijn Rembrandt en Vermeer. In hun werk bewondert hij de magistrale weergave van het licht. Ook de kleurenpracht van Van Gogh vindt hij onevenaarbaar.

Ramont is een kunstenaar die van binnenuit gedreven wordt, vanuit zijn ziel.
Gerda Bulens, 2009

2001 2011 2011

Een impressie door Anne-Marie POLLET (†), kunsthistorica

Ramont maakt kennis met de schilderkunst als hij 12 is.
R. Antheunis, een achterkleinzoon van niemand minder dan Hendrik Conscience, laat hem een werkje maken dat het strand (van Oostende) afbeeldt. Volgens Ramont geen groot succes, maar de kiemen van zijn talent zijn al duidelijk zichtbaar. Hij heeft oog voor de structuur en de materie van de dingen.
Deze rake observatiezin voor de verscheidenheid in de wereld rondom ons is merkbaar in de diversiteit in zijn werk.
Zijn luchten zijn zonder weerga: transparant met een delicaat dégradé stralen ze rust en bezinning uit. De verglijding van de vele tinten blauw - al dan niet in combinatie met paars, mauve, lila, roze, rood, oranje - zijn een streling voor het oog. Ook zijn onheilspellende marines in donkere tinten zijn aanlokkelijk.
Zijn zeezichten doen je wegdromen. Wat is er aantrekkelijker dan turen naar de zee en de lucht? De stranden stralen warmte uit en zijn veel meer dan zand of verf.
Niet alleen de Noordzee inspireert hem. Fantastische geheime werelden onder water met mysterieuze ruïnes, scheepwrakken en antieke beelden worden op canvas gezet door de kunstenaar.
Op sommige van deze onderwaterwerken staan bloedkoralen met een zichtbare, zelfbedachte, aanlokkelijke verfhuid, die in drie dimensies op het doek zichtbaar is. Met je ogen kun je de dieprode structuur niet alleen zien, maar ook voelen.
Ook vreemde kusten intrigeren hem. Op deze uitheemse kusten breekt de branding eerst op de rotsen en spat dan als het ware in ons gezicht. Zijn marines geuren naar strand, golfbrekers, schelpen, zeewier. Kortom naar de zee zoals we haar kennen. Rustig, wispelturig, vernietigend, dreigend, stormachtig, onvoorspelbaar. Er bestaan ontelbare adjectieven om de sfeer van de zee weer te geven en Ramont kan al deze aspecten vertalen in zijn schilderijen.terug naar boven


© Patrick Ramont

+